UpdatesDe perfecte ambassadeur: wat iedere ambassadeur moet weten en kunnen

29 juli 2013

Stel je eens voor: Het is maandagochtend. Je komt op je werk. Je treft een frisse collega die met een kop koffie op je staat te wachten en zegt: ‘Heb je even? Ik wil graag een idee tegen je aanhouden. Koffie met suiker, toch?’. En hij komt met een doordacht verhaal waar je meteen warm voor loopt. Jullie spreken twee concrete actiepunten af en gaan dan weer door. Het kost je nog geen kwartier en dan kun je de dag beginnen zoals je van plan was. Wat doet dat met je humeur? En welke invloed heeft dat op de rest van je dag?

Wat doet een perfecte ambassadeur?

De frisse collega, die hierboven ten tonele verschijnt, is een voorbeeld van een perfecte ambassadeur. Het is aantrekkelijk om met hem (het kan overigens net zo goed een ‘haar’ zijn) samen te werken. Hij weet namelijk erg goed wat hij wil en nodig heeft. En hij weet goed waarom en hoe jij hem zou kunnen helpen en wat jij daar zelf aan zou kunnen hebben. En als hij het nog niet weet, zal hij het vast bespreekbaar maken. Zo zorgt hij er voor dat hij mensen meekrijgt en mobiliseert om te helpen zijn plan te realiseren. Hij is persoonlijk en authentiek in zijn gesprek. Met een flinke dosis enthousiasme als gevolg! En enthousiasme? Dat is aanstekelijk!

Hoe wordt iemand een perfecte ambassadeur?

De vaardigheden die we hierboven beschreven zijn van nature maar bij een heel kleine groep ontwikkeld of ten dele ontwikkeld. Het zijn vaardigheden die niet of nauwelijks zijn opgenomen in het onderwijssysteem of in opleidingsprogramma’s van werkgevers*. Door mensen uit te dagen op deze vaardigheden en inspiratie te bieden om hun eigen visie en ambitie te gaan formuleren, ervaren ze de voordelen van ambassadeurschap en zullen ze zich meer en meer als ambassadeur opstellen in hun dagelijks handelen. Op de homepage van www.transform4c.com vertellen onze ambassadeurs hun eigen verhaal.

*) Side note: Je herinnert je vast je eerste baan nog. Wat was het dat je toen het hardst nodig had: jouw kennis of sociale vaardigheden? Grote kans dat je een paar hele goede ideeën had dankzij de inspiratie die je tijdens je studie had opgedaan. En een nog grotere kans dat jouw energie om wat met die ideeën te doen, als sneeuw voor de zon verdween of je gefrustreerd was geraakt, toen je eenmaal een paar maanden aan het werk was. Bij echte ambassadeurs doet die frustratie zich in ieder geval niet (meer) voor.

AmbassadorWise biedt in haar Academy workshops, tools en inspiratie om ambassadeurs tot perfecte ambassadeurs te maken.

Waar vind je ons? 

Transform4C werkt vanuit Zwolle en Den Haag en de Places2B

Neem gerust contact op! 

+ 31 614 22 30 52

© 2022 Transform4C

Lees hier onze Privacy Verklaring

2022