UpdatesVerdwaald in de transities: pleidooi voor de quadruple transitie

17 mei 2018

‘Wij hebben ons nieuwe business model met eigen portemonnee gefinancierd – het is gewoon een slim verdienmodel om ons proces circulair in te richten’. Fantastisch betoog vandaag op het #CEFestival @GreenCapital18 van @MvderHeijden van EverUse, de eerste circulaire isolatiefabriek. Wat een energie!

Energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie, smart technology. Een hele mond vol termen. Voor de één een vloek en voor de ander een zegen. De gemiddelde inwoner of ondernemer haakt al af bij het eerste woord. En wat nou als je raadslid bent of vers geinstalleerde wethouder? Hoe ga je dan om met al die complexiteit? Keep it simple!

Marc presenteert: ‘De koning kwam in januari kijkenbij onze nieuwe productielocatie (met circulair isolatiemateriaal) omdat we hem vroegen om zijn ambassadeurschap, niet om geld of contacten. We doen het zelf! Het begon met een klein idee en toen gingen we het gewoon doen. Het enige wat we nodig hebben zijn mensen die ons product willen kopen en er over vertellen [red: ‘ambassadeurskracht dus!]’.

Met regelmaat ontmoeten we waanzinnig mooie, complete cases van ondernemers of inwoners die een innovatieve, maatschappelijk zinvolle bijdrage leveren aan hun wijk, dorp of een commercieel zo inrichten dat het ook maatschappelijk waardevol wordt. En waar ook echt geld mee wordt verdiend! Of ondernemende werknemers die als voorlopers in organisaties de rest van de organisatie en hun omgeving inspireren door een tomeloze energie. De kern bij dit soort ‘ondernemers’ is vaak eenvoud. Een simpele redenering, een glasheldere drive. Daar zijn moeilijke woorden niet voor nodig. En het levert enorm veel energie.

Kunnen we dan ook 1 woord gebruiken voor een transitie die an zich veelomvattend is maar ook weer niet zo groot dat het in 4 verschillende beleidsdossiers zou moeten zijn gevat? Is Energie niet een grondstof, waarmee de circulaire economie met een iets breder denken realistischer wordt? En CO2 als noemer in plaats van Petajoules, dan nemen we Klimaat ook meteen mee? De technologie is aan boord als versneller! Kortom: Is de Quadruple Transitie (Energie, Circulaire Economie, Klimaat en Technologie ontwikkeling) dan de versimpelde arena voor een complex vraagstuk?

Hoe kan het dan dat we het in de beleidswereld voor elkaar krijgen om het vraagstuk van duurzame ontwikkeling over vier portefeuilles te verdelen, waarin we over elkaar heen buitelen welke definitie we hanteren, wie het werk moet doen of gaat betalen? Zo blijven we wel hangen in die praatcultuur en kijgen we onze festivals wel vol. Mooi dat er mensen zijn als @MvderHeijdendie het gewoon doen!

Waar vind je ons? 

Transform4C werkt vanuit Zwolle en Den Haag en de Places2B

Neem gerust contact op! 

+ 31 614 22 30 52

© 2022 Transform4C

Lees hier onze Privacy Verklaring

2022