UpdatesVrieskou in het verandertraject

14 januari 2016

Toen ik klein was, konden we elke winter schaatsen. In ons dorp is een fantastische ijsbaan. Kneuterigheid ten top met chocomelk, kwast en gevulde koeken opwarmen in een oude schuur. Nu zo’n dertig jaar later staat deze schuur er nog steeds. En misschien…heel misschien…gaan we daar eindelijk na vele jaren dooi toch nog een paar rondjes schaatsen komend weekend! Het wisselende weer inspireert tot het schrijven van een korte blog over een patroon dat momenteel speelt in diverse trajecten waarin we betrokken zijn bij het faciliteren van veranderingstrajecten.

Mijn vader was altijd een beetje de spelbreker bij het schaatsen. Hij zei altijd net te vroeg dat we weer naar huis gingen. Achteraf was dat heel waardevol: als je vingers en tenen eenmaal de kou te pakken hadden, dan kon het ontzettend pijn doen. Op tijd de warmte opzoeken, is een belangrijke les die ik nu met een eigen jong gezin –maar ook in werk- tijdig probeer na te leven. De boodschap van deze blog? Een beetje vrieskou kan geen kwaad. Maar wacht niet te lang met het opzoeken van de warmte.

Beweging organiseren om organisaties en mensen toekomstbestendiger te maken is het mooiste wat er is. Nieuwe netwerken en verbanden ontstaan, innovatieve inzichten of verrassende combinaties maken dat AmbassadorWise bewegingen altijd iets positiefs oplevert. Het heeft organisaties vaak veel onverwacht gebracht: energie of omzet.

  • Zo was er eens in een veranderbeweging waarbij er accute behoefte was aan een extra interne begeleider van het verandertraject die organisatorisch en communicatief voldoende sterk zou zijn om als trekker te fungeren. Door de vraag te stellen stond spontaan een –geschikte- persoon op waar niemand van te voren aan had gedacht. Een kadootje!
  • In een ander traject was behoefte aan extra support voor het verandertraject vanuit de financiële functie van het bedrijf, omdat deze personen op de juiste plekken de juiste contacten hadden en overzicht konden bewaken. Wat bleek? De verantwoordelijk manager wilde deze rol dolgraag en had enkel de toegang gemist door een omissie in de structuur: hij maakte geen onderdeel uit van een belangrijk overleg, simpelweg omdat niemand daar aan had gedacht.
    Als je goed kijkt zijn er meer mensen die willen bijdragen aan verandering dan op het eerste gezicht lijkt. Maar er is ook een andere zijde aan verandering. Mensen die wel graag mee willen bewegen maar wat toch niet goed lukt. Er zijn dan ook duidelijk twee kanten van de medaille of ‘twee gezichten’. Daar waar mensen moeite hebben om met de beweging mee te komen, ontstaat spanning. Je kunt het vergelijken met ijs: eerst komt er spanning op, dan ontstaat er een scheur en als het te ver gaat kan het tenslotte barsten.

Een patroon dat momenteel in de meeste van onze opdrachten ontstaat en wat ‘scheurtjes’ laat zien wordt veroorzaakt door spanning tussen oudere generatie en jongere generaties. Beiden voorstaan dezelfde doelen maar de ervaring en emoties verschillen. Oudere generatie die het gevoel heeft dat bewegingen te snel gaan en er onvoldoende respect is voor reeds gerealiseerde prestaties in inzet en verleden.

Jongeren voelen zich niet gehoord en hebben het idee dat hun ambitie en goede wil worden geblokkeerd. Bij uitbreken van gelijkwaardig en open gesprek neemt de spanning toe en barst op een gegeven moment de bom. Bij voldoende oog voor de gedeelde doelstelling, onderschrijven van het belang van goede sfeer en ruimte voor ieders kennis, kunde en netwerk komt een traject vaak snel weer tot het ontdooipunt.

Om in de wintermetafoor te blijven: om scheuren te voorkomen is het zaak de situatie zo snel mogelijk te ontdooien. Soms is het niet verkeerd als de boel even onder spanning komt: dan zie je waar de scheuren ontstaan en kun je gericht repareren. Heb jij last van vrieskou in je verandertraject? Wacht dan niet langer en zorg voor een goede temperatuur. Een beetje warmte en een warme deken kunnen wonderen verrichten!

Waar vind je ons? 

Transform4C werkt vanuit Zwolle en Den Haag en de Places2B

Neem gerust contact op! 

+ 31 614 22 30 52

© 2022 Transform4C

Lees hier onze Privacy Verklaring

2022