Charlotte naar GreenWise Campus | Nieuwe fase voor Transform4C

Transform4C gaat een nieuwe fase in: de doorontwikkeling van de transformatie aanpak en meer aanbod online zet straks de toon in het nieuwe jaar. Dat geeft de ruimte aan oprichter Charlotte Extercatte om een nieuwe uitdaging erbij aan te gaan. Met ingang van het nieuwe jaar start zij als directeur-bestuurder van Greenwise Campus. ‘In Noord Nederland vind ik voor mijzelf een hele gave, nieuwe uitdaging. Transform4C en het platform draait goed, dat loopt ook door als ik er minder ben. Het is een unieke kans dat er in deze regio in Noord Nederland zoveel partijen met elkaar aan grote opgaves werken en veelbelovende en tastbare oplossingen realiseren. Met 15 jaar ondernemerschap op de teller met Transform4C en het platform 100 Months to Change, heb ik veel ervaring opgedaan en dat kan ik hier op alle facetten inzetten’.

Eerst onder het label AmbassadorWise en daarna Transform4C agendeerde Charlotte in Nederland met een aantal gelijkgestemde en even zo ambitieuze experts het belang van het thema transformatie als manier om transitiedoelen te halen. Het gaat dan om onderwerpen als klimaat, circulariteit en gezondheid, zoals de Sustainable Development Goals voorstaan. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een internationaal platform met partners in Amerika, China & Hongkong, Australia en Zuid Amerika. Het platform is vooral bekend van de filmvertoningen met films zoals Beyond Zero en 2040, maar het succes ligt in de manier van werken: de transformatie aanpak. Extercatte werkt hierin onder meer samen met Folkert van der Molen van Duurzaam Ondernemen.nl, Helmich Joustra, Nicole van der Ouw en Andre van der Zee. Eerder bouwden voorlopers als Maurits Groen, Sascha Weil en Wietse Walinga en wijlen Geanne van Arkel mee aan het platform. ‘Transformeren doet niemand alleen. Samenwerken is key en het is geweldig dat Transform4C daardoor nu een volwaardig expert buro is met een platform waar voorlopers met elkaar ontdekken wat transformeren in de praktijk is’.

Nieuw in het Noorden

Wat ik persoonlijk het leukst vind aan de opdracht in het Noorden van Nederland bij Greenwise Campus? Dat is toch zeker dat echt alle randvoorwaarden op orde zijn om aan de slag te gaan met transformatie van niet alleen organisaties, maar een hele regio. De kans om op deze schaal te werken, krijgen we niet elke dag. Ik ga er al mijn opgedane ervaring in kwijt kunnen en heel veel nieuwe ervaring opdoen, zoals intensief werken met andere bestuurders. Zelf vind ik het ook interessant om nieuwe mensen te ontmoeten in dit deel van het land. De sfeer is hier nuchter en actiegericht. Dat past bij mij. We hebben ongelooflijk veel lessen opgehaald in het platform en daar ga ik ook nog mee door. Ik ben na 15 jaar wel toe aan een nieuwe uitdaging. GreenWise Campus is een geweldig interessant initiatief.’ 

Ik blijf aan b00rd, maar de zaak loopt prima door dankzij een sterke back office, meer online aanbod en een compleet netwerk van experts. Ik zal mij wel meer gaan focussen en dat doe ik op wat ik het leukste vind: op de doorontwikkeling van de aanpak en het netwerk van voorlopers. Bij GreenWise werk ik de meeste tijd en dat wordt een geweldig en leerzaam avontuur, dat weet ik zeker‘. 

Transformatie aanpak geeft handvatten

Sinds 2011 werkt Charlotte als ondernemer na een ruime tijd bij pioniers als Triodos Bank, KPMG Global Sustainability Services en tapijttegelproducent en UN Climate Action Award Winner Interface. ‘Die organisaties waar ik werkte, waren succesvol doordat zij vanuit een andere oriëntatie op de maatschappij denken en doen. Die manier van werken werkt en in de afgelopen 15 jaar heb ik met een aantal anderen proberen te ontrafelen wat die formule is. Om deze vervolgens op schaal toegankelijk te maken voor leiders, experts en teams die de ambitie hebben om transitiedoelen te halen. Daarom schreef ik ook het boek Klimaatwerkers. Dank zij de bijdrage van biograaf Joep Boerboom is het een menselijk verhaal geworden en geen droge kost met zware theorie. De aanpak, de verhalen en de films en boeken geven handvatten voor leider en experts om in minder tijd meer impact te maken. De tijd is echt beperkt, dus het helpt om slim samen te werken’.

Time is up

‘Het is nu december en er zijn nog 73 maanden te gaan tot 2030. Teveel organisaties zetten de wet, zoals CSRD, centraal. Dat is niet ok. Tuurlijk is de wet belangrijk, maar de focus op de wet doodt de creativiteit. In Transform4C werken we vooral met de voorlopers. Dankzij de aanpak realiseren zij meer impact in minder tijd door samen te werken en dat wat werkt snel toe te passen. We ontwikkelen door wat werkt en brengen dat bij een groter publiek. De resultaten zijn geweldig : in korte tijd zijn nieuwe business modellen ontwikkeld, grote investeringen gedaan die nodig zijn maar die niemand durfde te nemen en grote en kleine initiatieven die aantrekkelijk zijn voor andere om aan mee te werken. Zo trek je ook weer nieuw talent aan als organisatie of voorkom je dat men vertrekt. Jongeren zijn echt niet blij met wat ze aantreffen aan innovatief vermogen in organisatie. Dat is een groot risico voor bedrijven. Het is de vraag of voldoende leiders dit zien. In het platform laten we zien en ervaren wat allemaal al kan. Dat werkt aanstekelijk. Het heeft tijd nodig om te groeien, maar inmiddels is het een serieuze beweging van voorlopers’.

You may also like these: