Platform 100 Months to Change bestaat 1 jaar

Een jaar na de start van de Nederlandse tak van platform 100 Months to Change en de bruisende première van de Beyond Zero Experience, blikt Transform4C terug. Waar staat het platform nu? En: what’s next?!

 

In een bijzonder jaar hebben we ongelooflijk veel geleerd over hoe professionals in de transitie opgaves staan en wat nodig is om te kunnen versnellen. We hebben het onderwerp klimaat centraal gezet, maar werken ook op de andere duurzame doelen met de Partners. Want wat je leert voor de klimaat opgave, is direct toe te passen op de andere doelen. Hoe liep het met de organisaties die met Transform4C in het platform werken. En hoe verging het in de Experiences?!

Mede-oprichter Charlotte Extercatte zegt hierover: “Alles loopt altijd anders dan je verwacht. Dit jaar was crazy. Omdat er zoveel te doen is om het onderwerp, merk je dat de gemoederen soms hoog oplopen in de krachtteams en bijeenkomsten. Er is een heel duidelijke uitkomst: er is écht meer nodig dan een strategie met een ESG governance model en een mooi jaarverslag dat wordt geïntroduceerd met enkel inspiratiemomenten om als organisatie toekomstbestendig te blijven. Er is echt meer actie nodig!”

Het bruist en borrelt in en om organisaties. Het vermogen om daar mee om te gaan is -vooral voor leiders- nu het moment om daar een aanpak op te voeren.

Uit de data en ervaringen van dit jaar ervaren we dat er meer richting voor handelen nodig is vanuit leiderschap en de eerste 1% van de organisatie die aan de transformatie van een organisatie wil aangaan. Er is behoefte aan focus en energie met concrete oplossingen als gevolg. De ideeën zijn er wel, de technieken ook, maar het stokt nu nog teveel bij de besluitvormingsarena. Daarnaast is er ruimte nodig: de capaciteit om echt aan transformatie te kunnen werken, blijkt te beperkt en opvallend daarin is dat er ook weinig jongeren meewerken in de duurzame topics. Daarmee mist de bijdrage van een groep met frisse blik en belang bij het onderwerp.

Organisaties missen dan niet alleen 12% meer ESG performance (volgens onderzoek van Chevrolier e.a.) maar ook zien we mensen -vooral jongeren- fysiek en mentaal vertrekken, meer uitval en vooral heel veel uitgewerkte ideeën met klimaat- en circulaire oplossingen die er wel liggen, maar nog niet worden gerealiseerd. Zonde. Een positief proces met een constructief narratief geeft 30% meer resultaat.

De highlights:

  1. 40 Krachtteams zijn gestart om transitie te versnellen in hun organisatie(s) met lessen van pioniers, zoals het Ministerie van Justitie en Veiligheid, EY en ABN AMRO.
  2. 10.000 Professionals bereikt met de missie om te inspireren en versterken in transities met relevante inzichten dankzij de Call for Action data tool.
  3. Een glashelder patroon van zaken die professionals nodig hebben om te kunnen versnellen > meer focus op de dynamiek tussen leiders en professionals (1% uit het veerkrachtmodel). Partners Mourik en Savills gingen hiermee fantastisch van start.
  4. Een eerste begin met het educatieplatform om transformatie te introduceren in het onderwijs. Hoe werkt het in de praktijk om met transitie opgaves te werken: dat mist nu volledig. We leren studenten wat SDGs zijn en minimaal hoe er mee te werken. Kijk naar het werk van partners Fontys: dat is echt toekomstgericht! Er wordt gewerkt aan de funding voor een grootschalig programma.
  5. Werken aan meer capaciteit door meer jonge interim support beschikbaar te stellen voor organisaties in samenwerking met Hieroo – zij zijn getraind in het transformeren van organisaties en bruisen van de energie. DuurzaamDoor maakt er nu gebruik van en ervaart hoe verfrissend het werkt.
  6. Last but not least: er is steeds meer Europese aandacht en vraag vanuit global organisaties met een base in Europa. Hierop zijn we nu aan het door ontwikkelen: die Partners kunnen samen echt veel professionals bereiken.

 

Op 1 december doet het platform de geweldige avond van 11 november 2021 nog eens dunnetjes over in Zwolle – op de geweldige inspirerende locatie van Hogeschool Windesheim.

Een van de verhalen uit het boek klimaatwerkers – Maria haar verhaal- speelt zich hier af bij het Windesheim Value Creators programma. Zeer inspirerend!

> 1 december om 14 uur: bijeenkomst voor de 100MTC Beyond Zero Experience.

> 1 december om 14.30 uur: bijeenkomst voor Partners over Richting en Ruimte voor Transitie-Opgaves.

 

Met dank aan het 100MTC team en alle Partners, Experts en Friends. Charlotte: “Al met al een topjaar – we gaan met een heel goed team met frisse moed door. Het kan wel!”

You may also like these: