Jongeren bieden ‘shortcut to the future’ voor leiders

Hoe betrek ik jongeren in transitiewerk in de organisatie? Wat kan ik dan doen als werkgever? Wat moeten jongeren leren om om kunnen gaan met transitie in de praktijk? En: hoe krijg ik mijn leider hierin mee? Dit waren vragen die aanwezige deelnemers stelden tijdens het 100MTC Future Generation Event op 25 April in Circl. De antwoorden op deze vragen, en belangrijker, het omzetten naar concrete stappen, daarover lees je meer in dit nieuwsbericht. Met nog 80 maanden te gaan tot 2030 is meer actie nu van groot belang.   

Afgelopen dinsdag vond het Future Generation Event plaats in samenwerking met ABN AMRO op de bruisende locatie CIRCL. Centraal stonden de ‘future generations’, die een hoofdrol spelen in het realiseren van de transitiedoelen binnen organisaties. Zij zitten echter niet of nauwelijks aan tafel.   

We waren met bedrijven zoals ISS en Kruitbosch, diverse ministeries zoals VWS en Defensie en onderwijsinstellingen zoals Fontys. Met hen ontdekten we hoe we jongeren in kunnen zetten in transitiewerk. De reacties waren positief: 

“Er was een fijne mix van perspectieven en deelnemers vanuit bedrijfslevern, overheid en onderwijs was. Dat was top!”  – jongere bij overheidsorganisatie.  

“Bemoedigend om de positieve verhalen van de jonge sterke mensen te horen” – docent onderwijs.  

“Ik heb nu concrete inzichten en handvatten om jongeren een stevige positie in de organisatie te geven” – werkgever.  

De 3 belangrijkste take aways : 

Bijdragen van jongeren worden structureel onderschat door zowel werkgevers als zichzelf.  

De deelnemers vanuit het onderwijs hebben meer zicht gegeven op wat jongeren naast kennis nodig hebben om met transitie in werk om te kunnen gaan: praktijkvoorbeelden en vermogen. 

Er zijn concrete vormen beschikbaar om jongeren te betrekken in proces (verhaal Lot) en besluitvorming (verhaal Dean) te geven om nu al direct meer bij te dragen aan transitie. 

Van inzicht naar concrete stappen 

Inspiratie is er genoeg, misschien wel te veel. Het is pas waardevol als het leidt tot meer en snellere actie. Maar waar begin je dan? Focus! De oproep aan de groep was dan ook: Laten we er samen voor zorgen dat dit tot nuttige activiteiten en concrete stappen leidt. We zijn heel benieuwd wat je met de inspiratie en handvatten gaat doen na deze dag! Voor hen die meededen een mooie inkijk in gedachtes van deelnemers en hoe de tool kan werken. Stel je voor dat je onder alle jongeren razendsnel goede ideeën kan ophalen om te versnellen in transitie?   

Concrete antwoorden waren bijvoorbeeld:  Door in overleg te gaan met leiders in de organisatie om jongeren in te zetten bij het transitieteam (Proces Support), via het jong talent programma jongeren versterken in transitie (Bijv. Experience to Energize of Shorttracks) en iemand wil een generatiedialoog starten (Frontrunner Focus programma).   

What’s Next?  

Maak kennis met transitiewerk in de praktijk bij MovieTime! op 1 juni naar Den Haag of 13 juli naar Utrecht. Inschrijven kan via deze link 

Wil je jouw leider versterken in zijn rol in transitie, geef jullie dan samen op voor het 80MTC Changemaker event 4C The Future op 9 mei. Inschrijven kan via deze link.   

Met nog 80 maanden te gaan tot 2030 is meer actie nu van groot belang!  

You may also like these: