AAE Experience

‘We zijn een hecht familiebedrijf. AAE heeft een verantwoordelijkheid voor de volgende, derde, generatie en de toekomst van de mensen die met ons werken hier in Helmond. Laten we vanavond samen met elkaar het verhaal van een pionier in toekomstbestendig ondernemen ervaren en het gebruiken als inspiratie voor onze “Best for the World” ambitie’. Dat waren de woorden van Manon Pijnenburg, Marketing Manager & eigenaar van het familiebedrijf AAE, een high-tech machinebouwer uit Helmond. Het was de kickstart van een succesvolle avond met veel meer deelnemers dan vooraf verwacht en voedingsbodem voor een positieve start van een gloednieuwe community van voorlopers in 2024.

Een werknemer van AAE zal goed scoren bij Scrabble met woorden als Ultra conditioned precision modules en advanced OEM systems als dagelijkse vocabulaire in Helmond. Kortweg is het een technische en industriële club, met oog voor de menselijke factor om een bedrijf succesvol te maken. Hoge ambities ook:

‘wij willen niet alleen best in the world zijn maar ook best FOR the world. Die boodschap hebben we gedeeld op de avond en door het samen doorlopen van de Experience kreeg dit motto meteen veel betekenis voor de deelnemers’, aldus  dagvoorzitter en Sustainability Knight Jelle de Jongh. ‘We hebben ook uitgenodigd tot meedoen in het vervolg: concreet en actiegericht. Dat doen we in een community. We  zijn niet een heel groot bedrijf, het is hier vrij plat georganiseerd. We zien dat het werken in communities bij ons goed werkt om tot vernieuwing te komen.

Geslaagde Experience als kickstart
Op 30 november organiseerden we een fantastische avond op ons Hoofdkantoor. Met twee introducties, goede popcorn en mooie schermen was het een perfecte setting voor een goed gesprek over de toekomst. We zijn als organiserend team oprecht blij en verwonderd over het grote aantal aanmeldingen en de intrinsieke motivatie bij collega’s om zich aan te melden. De moverende elementen uit de film hebben zeker een aantal mensen over de streep getrokken om toch mee te gaan doen. Maar vooraf was er ook al animo. Dit onderwerp leeft bij een grote groep’, aldus Jelle de Jongh. ‘De avond werd bestempeld als ontroerend en indrukwekkend’.

Beyond expectations
Mede organisator Quinten van den Hoogen: ‘We hadden vooraf kennisgemaakt met de film via een bijeenkomst en we dachten: dat gaat bij ons helpen om tot bewustwording te komen en het in de “actiestand” krijgen van medewerkers. Het is gebleken dat de film vooral succesvol kan zijn als de opzet van de sessie en het vooral het vervolg erop vooraf goed wordt ingericht. Daarbij bleek het uitdagend om de juiste taal en toon te vinden die past bij de doelgroep, omdat we niet precies wisten wie er zouden komen. We hebben door het sparren in de voorbereiding in ieder geval extra gelet op het uitnodigen van leiders en ook meer ingezet op persoonlijk uitnodigen van mensen’. Kurt Wils, Manager Improvement & Strategy, zegt hierover: ‘Die leiders waren er ook. Een aantal zal ook goed betrokken blijven en zich actief inzetten in de volgende stappen. De mix van informele en formele leiders zal naar verwachting goed werken in de community bij AAE’.

What’s next
De avond vormde een opmaat naar een groter plan. Jelle: ‘We zijn bouwstenen aan het plaatsen om een people driven community op te bouwen waarbij medewerkers in hun eigen kracht en op hun eigen topic aan de slag kunnen met het thema duurzaamheid. We hebben uit de grote groep deelnemers en geinteresseerden (80+ deelnemers en 100+ geinteresseerden) een club mensen gedistilleerd die de ruggengraat van de te bouwen community kunnen worden. Met deze mensen gaan we in gesprek en plannen we in de tweede maand van 2024 een nieuw event om elkaar beter te leren kennen en verder te bouwen aan de community. Daarnaast is ons duurzaamheidsteam goed aan de gang om deze boodschap ook actief binnen andere afdelingen uit te dragen en maken we mooie klappen met het inzichtelijke maken van data en definiëren van startpunten voor projecten’.

Jaar:
2023
Opdrachtgever:
AAE B.V.

Bekijk ook