Ga er maar aan staan op een verjaardag: ‘Wat doe jij voor werk?’. ‘Ik werk aan verduurzaming van het melkveebedrijf’. Dit is potentieel best een uitdagend gespreksonderwerp als je niet precies weet wat de persoon aan de andere kant voor achtergrond heeft. Tanja Roeleveld weet zich er wel raad mee. ‘Voor mij is het mijn vak als Head of Sustainability and Public Affairs bij Lely. Ik schuw een goed gesprek over de toekomst van de melkveehouderij niet. Het is alleen voor collega’s uit het proces soms wel uitdagend om dat gesprek te voeren. We zijn gelukkig intern veel met elkaar in gesprek en aan de slag gegaan. De Transformatie aanpak helpt daarbij. Inmiddels weten we aardig goed wie warmloopt voor het onderwerp en wat nu nodig is om samen met hen te versnellen. We weten ook: Het kost tijd’.

Voor wie het niet kent, Lely is bekend van onder meer de melkrobots op melkveebedrijven. Maar dat is nog maar een tipje van de sluier. Hun motto luidt: ‘We make farmers live easier by innovative solutions and tailored services’ en dat wereldwijd. Tanja is als Head of Sustainability and Public Affairs sinds eind 2019 werkzaam bij dit bedrijf: ‘We ontwikkelen ons als bedrijf en markt in razendsnel tempo in een wereld die volop in beweging is en steeds sneller lijkt te bewegen. Daarin zoeken we richting en ruimte om aan de toekomst te werken’.

Richting en ruimte

‘Vorig jaar presenteerden we een nieuwe interne visie op de toekomst: ‘Farm of the Future’. Dat geeft binnen ons bedrijf richting om nu de juiste keuzes te maken als het gaat om het toekomstbestendig inrichten van onze activiteiten. Die keuzes gaan bijvoorbeeld over nieuwe business modellen ontwikkelen of investeren in proces innovatie. Er komt veel tegelijk op ons af als organisatie en keten, van stikstofuitdagingen tot digitalisering en mondiale politieke ontwikkelingen. Het organiseren van circulariteit heeft daarin een sleutelrol. Met medewerkers werken we vanuit de vraag hoe we kunnen versnellen in deze bundeling van transities. Dat is niet verplicht om te doen. We organiseren onder meer momenten en tijd met elkaar om hierover in gesprek te gaan’.

Handvatten

‘We hebben de Experience Let’s Go Beyond met de film Beyond Zero ingezet om gesprek aan te gaan in de organisatie over de toekomst en over de rol van circulariteit daarin. Het verhaal van Interface uit de film Beyond Zero, ken ik persoonlijk al lang en goed. De inzichten uit Beyond Zero laten zien hoe een andere organisatie werkt aan de toekomst. We deelden het getrapt, onder meer met ons management team, het krachtteam en daarna tijdens onze Campus Cinemaonder collega’s die zich intrinsiek gemotiveerd voelen om met het onderwerp aan de slag te gaan. Het verhaal blijft inspireren en zet professionals aan tot actie. Onder meer spraken we achteraf met enkele leiders die door de film meer gevoel kregen bij de rol die zij te spelen hebben naar hun teams. We hebben de Experience vervolgens meerdere malen gericht ingebracht als onderdeel van onze ontwikkeling, zowel bij de board als andere groepen.Het filmelement van deze Experience is een fijne manier om tot reflectie te komen. Specifiek dat biedt ingang tot een ander gesprek. Dat had ik zelf ervaren toen ik de film met mijn collega’s zag bij de première’.

Krachtteams

‘Wie is ‘we’? Het is niet alleen aan het Sustainability team om de duurzame doelen van een organisatie te realiseren. In het verduurzamingswerk trok ik onder meer op met de Director Business Development, Head of Start up Innovation en Communicatie. We vonden elkaar in de ambitie van de Farm of the Future en we zagen ook de interesse van mensen om daaraan mee te werken. We wilden de initiatieven die er toch al waren, meer met elkaar verbinden aan de missie. Door een krachtteam te formeren, konden we goed met elkaar in beeld houden wat er speelt en dit proces gerichter organiseren. De Transformatie aanpak hielp daarbij om tot gemeenschappelijk beeld te komen wat nu nodig is in de transitie van Lely en de markt en wat daarin de rol van een Experience is versus een andere activiteit. Een andere activiteit is bijvoorbeeld de ontwikkeling van circulariteit gekoppeld aan een nieuw business model i.s.m. Route Circulair.

In het krachtteam houden we met elkaar koers of we de juiste gesprekken hebben gevoerd en welk effect dat heeft. We zien echt hele concrete resultaten ervan. Ook merken we dat er steeds meer collega’s aanhaken. De opschaling van 5 naar 50 personen gaat daarmee heel natuurlijk. Die groep noemen we bij ons ‘Cows’. Cow staat voor ‘Coalition of the Willing’. Met goeie communicatie over de potentie, mogelijkheden en wat er al gebeurt komt er steeds meer gerichte energie vrij.

Magie van informele momenten

‘Het gaat erom dat we met elkaar het gesprek voeren wat anders kan. Dat gesprek voeren met elkaar kost tijd. Het ene moment doen we dat rondom een filmervaring. Het andere moment gebeurt dat rondom die ene minuut bij het koffiezetapparaat voor de technische meeting begint. Soms op formele momenten, maar eigenlijk vaker op informele momenten. Momenten waarop mensen tot reflectie werden uitgenodigd, zoals bij de Campus Cinema, leveren wel meer diepgang op. Ik schuw het goede gesprek niet. Sustainability gaat niet om de cijfers in een verslag. Het gaat om mensen die iets anders gaan doen, dan ze altijd deden. En hoe ze daar hun eigen rol in pakken. Ik zie het als mijn rol om dat gesprek aan te durven gaan. Dat kan ik alleen omdat ik er in geloof dat dit waardevol is voor de organisatie en de mensen die er werken.

Lees hier meer over de Transformatie aanpak

Lees hier meer over het programma Experience to Energize

Lely Beyond Zero E

Jaar:
2021 – 2024
Diensten:
Experiences
Opdrachtgever:
Lely

Bekijk ook