Hoe krijg je mensen mee in de Nieuwe Economie? Dat was de belangrijkste vraag van de deelnemers aan een sessie op 12 maart 2020 in de Green House in Utrecht. De middag werd georganiseerd i.s.m. het Koplopersnetwerk van MVO Nederland en mogelijk gemaakt door een gastvrije ontvangst van Albron.  Henk Voormolen vertelt er over zijn ervaringen van de afgelopen 10 jaar, met onze samenwerking als start van een versnelling. Bij evaluatie was zijn reactie : ‘Deze manier van werken is wel echt anders!’

Verrassend anders en verrassend enthousiast

Henk Voormolen deelde hoe de aanpak als onderdeel van de duurzaamheidsstrategie bij Albron geleid heeft tot echte impact door een mainstream cateraar. Albron zette ruim 17 jaar geleden breed in door op alle fronten te verduurzamen : een plantaardig-rijk dieet bij klanten te introduceren en te kiezen voor duurzamere, veelal meer lokale alternatieven. Albron werkte van binnenuit aan verduurzaming en kon daardoor in de keten met klanten en leveranciers samen stappen zetten. De aanpak heeft indirect zelfs geleid tot de ontwikkeling van The Green House, het restaurant waar mensen niet alleen verantwoord lekker én gezond kunnen eten, maar ook ervaren hoe inspirerend de nieuwe economie kan zijn. Dat is een voorbeeld van een project waar vernieuwende partners aansloten en wat zorgde voor verrassende oplossingen en een groot bereik in het netwerk van Albron en anderen.

“Een onverwacht groot aantal medewerkers stond op om mee te doen aan inspiratiesessies waar het thema ‘duurzamer ondernemen’ centraal stond. In deze sessies werd kennis gedeeld, werden inzichten en vaardigheden vergroot en er werden nieuwe contacten gelegd tussen collega’s . Anders dan we gewend waren, maar effectief. Alles kwam hierin samen, het heeft ons als organisatie heel veel gebracht!”

Transformatie zorgt voor een golfbeweging : Henk sloot dan ook zijn presentatie af met een kleurrijk beeld van een druppel die in het water valt en aanzet tot golven. Ook zijn boodschap: Je hebt – ook na tien jaar – alles en iedereen nodig om met elkaar vernieuwing te organiseren en dat gaat in golven. De kleuren staan er voor dat ieder vanuit zijn eigen kracht en ambitie kan werken. Zijn presentatie staat hier: 200206_10jaarAmbassadeurskracht_TGH_Albron_HenkVoormolen.

Bottums up!
Albron volgde de transformatie aanpak met de Veerkrachtformule en merkte dat een ‘bottom up’ aanpak met een grote mate van vrijblijvendheid en vrijwilligheid, positieve veranderingen kan accelereren. Wie mee wil doen, doet mee. Het idee daarvan is dat men niet achterover kan leunen, maar echt bij zichzelf te rade moet gaan of het de moeite waard is mee te doen, of de ambitie van de organisatie ook bijdraagt aan hun EIGEN ambitie. Zo staan echte ambassadeurs op en sta je als verandermanager al 1-0 voor om transformatie iets van iedereen te maken. Het stappenplan  hielp Albron door het proces heen om een proces in te richten en mensen te binden die hun persoonlijke ambities aan de ambities van de organisatie versneld realiseerden.

Update
Ook na onze opdracht werpt het werken met de geest van de transformatie aanpak steeds meer concrete vruchten af. Er stond een top krachtteam met mooie spreiding in de organisatie en visie op de toekomst. Ook het Management team raakte meer en meer betrokken. Inmiddels is Albron ondanks stevige dynamieken in de markt, vele stappen verder : Na vele organisatorische veranderingen in 2014-2016 is er een steady koers tot verduurzaming ingezet. De vele ideeën zijn omgezet in Actie. Vandaar: Albron Acteert!  Gezonder assortiment. Werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De eerste grote cateraar met een vegetarisch bedrijfsrestaurant. Noem maar op.

Een bijzondere vermelding verdient het Greenhouse. Een bijzondere locatie waar de visie van Albron in het klein perfect wordt gerealiseerd. Een manier om de ruimte zo in te richten dat het de rest van de organisatie en de keten zo te prikkelen, dat iedereen mee wil naar die nieuwe toekomst. En voor ons: Een plek waar we graag met onze opdrachtgevers komen en waar niet geheel toevallig waar meerdere opdrachtgevers van ons bij betrokken zijn, zoals de gevelsystemenleverancier en de tapijttegelproducent.

Klik hier om het artikel te lezen (pagina 8 van het DO magazine).

Jaar:
2012
Diensten:
Full service
Opdrachtgever:
Albron
Functie:
Programmamanager

Bekijk ook