Met klanten over verduurzaming in gesprek gaan : hoe doe je dat?

ABN AMRO MeesPierson voert steeds meer gesprekken met klanten over (verdere)verduurzaming van bijvoorbeeld hun woning, het vastgoed, hun bedrijf en de beleggingsportefeuille. Dat is een andere rol van de teams en brengt nieuwe onderwerpen op tafel. Hoe voer je dat gesprek? Wat werkt al goed en wat hebben teams (meer) nodig om van gesprek tot concrete verduurzaming te komen met de klant? Ontdek in dit bericht wat de beleggers, hypotheekspecialisten en vermogensbeheerders van ABN AMRO hieraan doen.

Versnellen met ambassadeurs

De gloednieuwe S-25 is in het leven geroepen om als voorloper met elkaar te werken aan het onderwerp verduurzaming bij klanten. Deze groep van 25 ambassadeurs volgde als kickstart van hun programma de 100MTC Experience Let’s Go Beyond i.s.m. 100Months to Change. Expert Charlotte Extercatte van Transform4C begeleidde het krachtteam dat deze S-25 begeleidt en faciliteerde de Experience op 13 juni samen met Iris Mekers van ABN AMRO. Dit is een van meerdere trajecten van 100 Months to Change binnen ABN AMRO, de grootste partner uit het platform.

Krachtteam in positie

Om deze Experience tot een succesvolle interventie te maken, werd eerst een krachtteam geformeerd. Zij bereidden deze Experience voor en zorgen voor een goede follow up. Uit de bijeenkomst kwamen heldere prioriteiten waarop ambassadeurs met het krachtteam samen kunnen werken aan het versneld ontwikkelen. Zoals het samen reflecteren op klantgesprekken of het optimaliseren van beschikbare informatie in de organisatie. Het krachtteam organiseert hierin de volgende stap. Veel professionals geven aan dat er inspiratie genoeg is en zelfs teveel en dat ze graag zien dat er ruimte is om meer aan actie te werken. De transformatie aanpak die in de Experience is gepresenteerd, biedt hiervoor handvatten aan de S-25.

Experience Let’s Go Beyond

De Experience Let’s Go Beyond was gericht op activatie van leden van de S-25 vanuit pioniersinzichten en een verhaal van pionier Interface in de film Beyond Zero. Het pioniersverhaal van Interface raakt de intrinsieke motivatie van de groep en zorgt voor gedeelde taal in het gesprek dat volgde op de filmvertoning. Erwerd gesproken over wat goed gaat in het transitiewerk van ABN AMRO en wat ambassadeurs meer nodig hebben om met klanten meer gesprekken te voeren. De focuspunten zijn hierin gevonden en in de volgende bijeenkomsten zullen deze worden opgevolgd met actie.

Focus : Met klanten in gesprek

De grootste impact van ABN AMRO zit in het gesprek voeren met klanten om tot verduurzaming over te gaan of deze te versnellen of voor het kiezen voor duurzame producten en diensten. Door met elkaar de Experience te doorlopen komen klant en medewerker met elkaar in een diepgaand gesprek over de kansen die verduurzaming biedt en de mate van motivatie om hierin (meer) te doen. Ook is het belangrijk voor ambassadeurs om daarin leiders en gelijkgestemde teamgenoten te betrekken. Door MovieTime! of het organiseren van een eigen Experience, heeft partner ABN AMRO de kans om leiders, teamgenoten en klanten mee te nemen in zo’n gesprek.

ABN AMRO grootste partner

ABN AMRO is de grootste partner in het netwerk van 100 Months to Change. De bank is de eerste en enige bank in Nederland die de manier van pioniers inzet om versneld het klimaatakkoord te implementeren en andere duurzame doelen te realiseren. Er zijn reeds meer dan 20 groepen van ABN AMRO met een totaal bereik van 1100 medewerkers in gesprek gegaan tijdens de Experience s Let’s Go Beyond. Ook werkt de bank vanuit Circl en Impact Nation met klanten en medewerkers samen in deze Experience. “het is zoveel meer dan inspiratie’ en ‘we gaan hiermee echt voorbij praten’ en ‘goed om aan echte actie met focus te werken’.

Opdrachtgever:
ABN Amro

Bekijk ook