Ga er maar aan staan als directeur in de bouwsector deze dagen : de uitdagingen vliegen om de oren. Harde doelen op het terugbrengen van broeikasgassen, inkopers vragen om andere grondstoffen en prijzen vliegen de pannen uit, goed personeel is moeilijk te vinden en Milieudefensie kan elk moment op de deur kloppen. Of heeft dat net gedaan. Medewerkers kijken massaal naar jou en je managementteam om stappen te zetten in deze schijnbare chaos.

Een van de partijen waar we mee werken heeft afgelopen twee jaar gewerkt aan een versnelling in het transitiewerk ondanks deze grote hoeveelheid veranderingen.

Ze werkten allereerst aan randvoorwaarden voor transitie door het vaststellen van een visie op de toekomst met de transformatietool FastForwardVision: dit leidde een voorstelbaar wenkend perspectief op de toekomst met duidelijk in beeld wat bij actoren in de keten verandert als de duurzame doelen gehaald zijn. Niet dat we het allemaal met elkaar eens waren maar op hoofdlijnen hadden we gedeeld beeld en gedeelde taal (zie hier een korte clip). Het grafische beeld dat we maakten hielp om een complex onderwerp tastbaar en concreet te maken. Daar houden we van hier in de bouw. Geweldig om te zien ook hoe dat werken aan een gedeeld plaatje tot synergie leidde onder de krachtteamleden : wat een kennis en power zit er in die groep!

Daarna startte een eerste sprint met een krachtteam om duurzame business modellen versneld te ontwikkelen. Daarbij betrokken ze een community van management, klanten en ambassadeurs bij de betaversie van de visie en het prototype van de eerste business modellen te toetsen en aan te scherpen (Co creatie sprint met krachtteam). Dit moment bewees dat je met 1% van een organisatie alles in huis hebt om een organisatie te transformeren naar een toekomstbestendige toekomst.

De Experience to Energize Let’s Go Beyond met de film Beyond Zero bracht energie in het traject : iets wat fijn was omdat er zoveel op de organisatie afkomt en in de markt speelt, dat het fijn is om een inspirerende sessie te hebben waarin je ziet dat transitie hoopvol en positief is. En welke rol je daarin speelt.

Tijdens de Experience bracht de organisatie de Frontrunner Focus tool in om van 60 collega’s in heel korte termijn alle inspiratie die in de goede gesprekken ontstond vast te leggen. Met een QR code kon iedereen binnen 10 minuten zijn gedachtes vastleggen. Drie dagen na het event werden de deelnemers gevraagd om te reageren op de input van hun collega’s en aan te geven welke prioriteiten te stellen. Hieruit kwam helder naar voren dat er richting en ruimte met focus nodig is om in de veelheid der ontwikkelingen koers te houden in de vernieuwing.

Inmiddels zijn er diverse krachtteams gestart rondom strategische prioriteiten. De community van ambassadeurs van de nieuwe organisatie groeit en leert samen hoe het steeds sneller kan.

De jongeren in dit project waren volop aanwezig en hielpen mee in de organisatie van de sprint (Proces support); wakkere afstudeerders en trainees die wel een woordje durfden te zeggen tegen de directeur. ‘Het kan toch niet dat je nog in een diesel rijdt’. Inmiddels is het gehele wagenpark geëlektrificeerd. Zo snel kan het gaan!

De feedback na deze begeleiding: ‘De functie van focus in dit programma was super waardevol : door met een kleine groep aan de slag te gaan en niet met iedereen tegelijk, merk je dat je heel snel vooruitgang kan boeken. We wilden aan 1 of 2 projecten werken, maar uit zichzelf ontstonden er meteen op andere fronten ook hele slimme verbeteringen. Met de Frontrunner focus tool houden we focus en zetten we tegelijk alle collectieve intelligentie in uit de organisatie en de keten. Geweldige aanpak en geweldige tools!’

Meer weten over de manier van werken: luister deze podcast.

 

Jaar:
2013
Diensten:
Diversen
Opdrachtgever:
Dura Vermeer e.a.
Functie:
Directie

Bekijk ook