Eet jij graag kip? Medewerkers van Plukon Food Group kregen een test voorgelegd: Echte kip en het eigen nieuwe alternatieve proteïne product en proefden het verschil (bijna) niet. ‘Een indrukwekkend resultaat’, aldus Manager Corporate Sustainability Lotte Kroeze en Innovation Director Gerda Zijlstra. De test was onderdeel van de start van een inspirerende workshop voor het Europese management van Plukon, gericht op duurzaamheid en innovatie. Leiders gingen samen aan de slag met hun toekomstbeeld om als leider nog meer richting te kunnen geven aan deze onderwerpen.

Uitdagingen voor de toekomst

‘Het feit dat zelfs onze eigen mensen het verschil moeilijk of zelfs niet kunnen maken, is een indrukwekkend resultaat en toont aan hoe ver we in dit proces zijn gevorderd’ aldus Gerda Zijlstra. ‘De ontwikkelingen in de markt van alternatieve proteïnen gaan razendsnel en we zijn blij als Plukon daarin een relevante rol te spelen. We hebben hoge ambities in verduurzaming en onze nieuwe producten op basis van mycoproteïne spelen daarin een grote rol, maar ook zaken als reductie van CO2-footprint en verpakkingen. De nieuwe wet CSRD is hierin voor ons een geweldige kans om meteen op veel plekken in de organisatie extra duurzaam te ontwikkelen.’

Nieuwe CSR ambitie en CSRD

De leiders van de Europese foodorganisatie maakten kennis met de hernieuwde ambities en de ins en outs van CSRD. We zijn ook aan de slag gegaan met elkaar: Iedereen kan bijdragen aan het realiseren van onze duurzaamheidsdoelen. Door deze kennis te delen, gaan we sneller. In een interactieve workshop in samenwerking met expert Charlotte Extercatte van het platform 100 Months to Change maakten deelnemers kennis met elkaars denkbeelden over verduurzaming.

Toekomstbeeld

In korte workshops werd een toekomstbeeld verkend: ‘Hoe ziet de organisatie er nu uit en hoe ziet het eruit als de duurzame doelen zijn gerealiseerd? ‘Het was inspirerend om te zien hoe de ideeën van de verschillende groepen elkaar versterkten: Samen hebben we in minder dan een uur een gedeeld kompas voor de toekomst gecreëerd’.

‘Handen uit de mouwen’ types

‘4C The Future’ is een van de belangrijkste vaardigheden van een leider die met transitie te maken heeft. Als dat staat gaat implementatie en governance vaak sneller en soepeler, omdat men dezelfde taal spreekt.

Charlotte: ‘De antwoorden voor de toekomst liggen vaak in de organisatie zelf of hun eigen netwerk. Dat hoef je alleen nog maar te ontginnen. Deze workshop sloeg heel goed aan bij de ‘handen uit de mouwen’-types van Plukon’.

What’s next?

Lotte: ‘Er is visie en er zijn doelen. Maar wanneer sta je nou met de hele groep leiders stil bij het beeld dat we daarbij hebben? Deze managementbijeenkomst was een unieke kans. We markeren hiermee het begin van een reis waarin we samen optrekken om op alle fronten verder te verduurzamen. De uitkomsten krijgen een plek in het proces van voorbereiding op CSRD. Volgend jaar presenteren we de balans, wanneer we weer samenkomen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we meer snelheid maken door deze middag. Er is begrip, energie en veel ambitie’.

Jaar:
2023
Diensten:
Full service
Opdrachtgever:
Plukon
Functie:
Sparringspartner for manager Corporate Sustainability

Bekijk ook