‘Er is één les die we jullie vandaag willen meegeven die voor pioniers heel succesvol is geweest en die vanaf vandaag direct toepasbaar is: 4C The future. Dat staat voor het ontwikkelen van je eigen narratief hoe volgens jou de toekomst eruit ziet, hoe mooi deze is en wat er nu al voor moois gebeurt waarmee die toekomst wordt vormgegeven’. Dit was de hoofdboodschap van Charlotte Extercatte, oprichter van en expert bij het platform Transform4C. Samen met Liesbeth Rijsdijk van het lectoraat Netwerken in de Circulaire Economie (NICE) van Windesheim was zij host van de tweede editie Movietime in Zwolle.  Lees hier over de inhoud van de sessie en het enthousiasme van de deelnemers.

Reactie van Deelnemers: waardevol, positief en concreet ‘We zijn heel blij met de komst van ruim 60 professionals in de mix bedrijfsleven, overheid en onderwijs. Een deel kwam uit de regio. De partners van Transform4C kwamen van verder, voor inhoud en om het netwerk weer te ontmoeten’, deelt expert en process support Michelle Schottert. We kregen onder meer de volgende reacties terug.

  • Ambtenaar uit de regio: ‘Heel waardevol deze sessie, ik heb weer meer hoop gekregen.
    Het heeft zin om met het uitdragen van een verhaal aan de slag te gaan. Concreet ga ik het element ‘backcasting’ (uit de aanpak) toepassen’.
  • Expert uit het bedrijfsleven: ‘Ik vond het een geweldig event. Precies de boost die ik nodig had!’
  • De vorige Movietime was al waardevol maar deze was interessant qua afwisseling: ‘deze Movietime wisselden we korte delen uit de film af met sprekers die daarop reageerden. Dat maakte dat we in een hoge energie bleven’.


Liesbeth Rijsdijk
deelt haar boodschap dat voorstelbaar vermogen hard nodig is in deze regio. ‘We lopen achter in de transities’. Logic brings you from A to B, imagination brings you everywhere’. Met die woorden sloot Liesbeth haar bijdrage af als gastvrouw van deze editie van Movietime. ‘We werken samen aan deze Movietime omdat het in de regio heel belangrijk is dat we meer transitie organiseren. In deze regio lopen we achter, blijkt onder meer uit de monitor van Rabobank. Deze Experience geeft daar hele goede handvatten voor’.

Kees Klomp vertelt over zijn rol als programmamanager Agency bij Windesheim. ‘Weten wat er aan de hand is in de wereld en de vaardigheden aandragen om er wat aan te doen, schiet te kort om mensen daadwerkelijk in actie en beweging te krijgen. Deze ‘houding’ is een ondergeschoven kindje in het onderwijs.
Bij Windesheim in het programma gaan we deze houding van ‘willen’ verder ontwikkelen’. Over het programma zegt hij ondermeer : ‘Ik ken de film 2040 en ben er erg enthousiast over. Vooral over de wijze waarop Damon Gameau uitlegt wat transitie onderwerpen betekenen voor kinderen. ‘Voor ons is het een enorm ingrijpende ontwikkeling, maar voor de kinderen wordt het omgaan met transitie het normaal. Kinderen worden er alleen niet voldoende bij betrokken. Dat heb ik ook bij de SER gezegd. Kinderen zitten niet aan tafel, terwijl het over hun toekomst gaat en terwijl zij beter zijn in de creativiteit en de imagineering, wat ook in deze documentaire goed wordt gepresenteerd….Maar onderschat niet hoe kinderen er van schrikken als ze iets gevraagd wordt : ze zijn al zo gewend niet meer gevraagd te worden om een mening. Dat hebben we gecultiveerd met elkaar’. Hij tipt om naast de film ook deze TedX te kijken. Charlotte vult aan dat we elkaar daarin vinden met het programma “Shortcut to the future” waarin we de ervaringen met jongeren in transitie – of vooral het ontbreken ervan – delen.

Charlotte Extercatte houdt een korte presentatie met inzichten van de pioniers aan de hand van de film elementen.
We doorliepen nut en noodzaak van versnellen in transitie en dat daarin de belangrijkste les van 30 maanden transitiewerk is dat leiders en expert meer tijd voor de toekomst moeten maken. Daarmee wordt bedoeld de ‘ruimtemaker’ visie – waarbij backcasting en het ontwikkelen van een narratief met een krachtteam  de belangrijkste versnellers zijn voor transitiewerk. De kern: de toekomst voorstelbaar maken door de oplossingen dichtbij die er nu al zijn goed verwoorden. Aan de hand van enkele voorbeelden uit de praktijk dichtbij en ver weg en een reeks inzichten uit de theorie, deelt Charlotte met film de voorbeelden over energietransitie en mobiliteit.
Haar boodschap: ‘die voorbeelden hebben wij hier dichtbij ook, zoals Dutch Climate Systems (DCS) en Kruitbosch. De film is vertoond in samenwerking met Stichting Climate Clean Up. Het idee is dat we vandaag de film bij Movietime kosteloos laten zien ter kennismaking, om te zorgen dat meer organisaties deze Experience met film inzetten om echt aan de slag te gaan met het versnellen van transitie’.

Ondernemer Arthur van der Lee van DCS laat met de innovatie de Icecube zien dat de nr. 1 klimaatprobleem oplosbaar is dankzij de airconditioning die in Nieuwleusen wordt geproduceerd. Een unieke oplossing die er gewoon al is met 80% minder energieverbruik, geen schadelijk Freon en circulair plastic als omhulsel. Een kans voor de regio Zwolle om een zeer innovatieve werkgever met zeer grote groeikansen te herbergen, als deze in deze scale up fase goed wordt ondersteund. ‘Heel praktisch zou het mooi zijn als alle overheidsgebouwen en ondernemers in deze regio een airco van deze lokale leverancier omarmen: het is niet alleen een handige technische oplossing waarmee doelen uit de GreenDeal direct worden gehaald, maar ook een onderwerp van gesprek om met elkaar over de mogelijkheden van transitie in gesprek te gaan. Er is nog zoveel mogelijk.’

Ondernemer Chris Kruitbosch vertelt over de visie van Kruitbosch op 2040 en dat het gebruik van die visie leidt tot andere gesprekken en oplossingen in de organisatie. Het helpt ook bij het maken van afwegingen, iets wat elke dag weer een uitdaging is. Lees het hele verhaal hier in het artikel uit de serie Tijd voor de Toekomst.

Expert Helmich Jousma De infographics van de presentatie zijn gemaakt door Helmich Jousma.
In het bijzonder hebben we het over de infographic 4C The Future die goed weergeeft wat de dagelijkse uitdaging is voor leiders om om te gaan met transitiethema’s. ‘Als je goed kijkt, zie je ook de oplossing in dit beeld: kleine krachtteams die vanuit gedeelde visie op de toekomst zij aan zij staan en samen goed kijken wat er gebeurt op menselijk vlak, ervan leren en in een strak transformatieproces samen stappen zetten’. Helmich is als voormalig collega van Interface en begenadigd illustrator een geweldige partner in crime in ons platform om organisaties te helpen om te toekomst te verbeelden. Op zo’n manier dat in het heden de initiatieven zichtbaar zijn die

Winstwaarschuwing Charlotte vertelt over de laatste infographic in wording.
‘De grote uitdaging van deze tijd is uitgebeeld in deze eerste versie van de infographic over de CSRD: daar werken we nog aan. Maar het idee erachter is dat deze wetgeving een enorme bedreiging vormt voor met name MKB om te vertragen in transitie. Een tijdsluiter die heel veel mensen bezighoudt zonder voortgang. Dat geldt overigens ook voor schema’s zoals de CO2 prestatieladder. Maar er is een kans van te maken als we meer in beeld brengen wat de bedoeling hierachter is. Dat weten we van ervaringen met partners, die de Experience gebruikten om de implementatie te boosten. Heb je ideeën over dit beeld, deel ze gerust!’

Afsluiting met uitdaging ‘Door de toekomst te verbeelden, hebben mensen de kans om zich in te leven’.
Deelnemers kregen de opdracht mee om met een narratief aan de slag te gaan in alle aspecten van hun dagelijks werk hier mee te oefenen.
‘Van de koffie automaat tot de personeelspresentatie’. De programma’s Experience to Energise of de Shorttrack to Empower met onder meer FastForward Vision met expert Helmich Jousma. Met natuurlijk dank aan alle sprekers, aanwezige experts, partners en superkrachten achter de schermen zoals Nadia Wentzel!
Dank ook voor wederom de support van Folkert van der Molen van www.duurzaam-ondernemen.nl.


Vragen? Mail ons op contact@transform4c.com